Pengikut

Selasa, 21 Februari 2012

Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands

 

DSCN8082

Yeayyy akhirnya kami sampai ke Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland. Tempatnya berhampiran dengan Brincang walaupun ikutkan alamat kat Tanah Rata. RPP ni dengan Brincang lagi dekat Brincang dari Tanah Rata.

 

DSCN8009

Ada signboard arah ke RPP ni..masuk ke dalam dan naik bukit. Phewww boleh tahan tinggi dan curamnya tapi memang suasananya cantiklah…atas bukittt..kannnnn. Satu jalan untuk ke Healty Strawberry Park..strawberry park tu depan RPP ni je. Kami ke situ pun menapak je.

DSCN8010

Aku tempah bilik biasa je sebab apartment memang penuh. Plan asal nak gi dengan suami je tu yang tak kisah dapat bilik biasa. Last minute husband tak dapat ikut, jadi aku bawak la family. Boleh lerr diorang jalan-jalan sekali sebab memang bilik pun dah siap bayar.

DSCN8011   

Kat atas tu la bilik biasa. Mula-mula pergi tu, ada  rasa berdebar gakla sebab cukup ke kami 4 orang ni dalam satu bilikk…dan terfikir lagi boleh ke bawa masuk sampai 4 orang dalam satu bilik. Masa sampai dan bagitau kat kaunter tu, nampak diorang macam tak kisah je. Cuma perlu tambah RM 4 setiap orang yang lebih tu dan kalau 2 malam jadi RM16 la. Tapi bagi aku memang dah sangat-sangat murah walaupun kena tambah lagi duit sebab harga bilik satu malam cuma RM25.00.

 

DSCN7994

Patutlah wanita kat kaunter tu memang tak kisah nak bawak masuk berapa orang pun sebab bilik sangat-sangat luas. Rupanya orang kat bilik sebelah aku tu lagi ramai..aku kiran selipar/kasut depan pintu bilik ada dalam 10 pasang.

DSCN7974

Ada 2 katil, satu katil queen dan satu katil single. Semua dapat tidur atas katil. Takde sape pun kena bentang toto kat bawah. Katil single tu mak dan abah aku tidur berdua. Katil single tu pun boleh muat 2 orang. Bukan taknak bagi diorang tidur atas katil besar, memang itu cadangan mak aku..diorang tau anak-anak diorang ni saiz XXL, nanti bagi katil single tak cukup plak. Diorang berdua tu saiz M je, jadi bolehlah tido atas katil single.

 DSCN7972

Bilik air pun selesa, luas..tandas pun memang disediakan untuk kemudahan OKU atau orang tua. Ada air pemanas, sabun dan syampu disediakan. Tapi aku cadangkan bawa dari rumah la sebab tak cukup kalau datang ramai-ramai. Tuala pun bawa dari bawa dari rumah sebab tak disediakan. Selimut memang dah tebal, tapi tahap kesejukkannya memang tak padan dengan selimut tebal tu. Aku double kan selimut tu dengan selimut bawa dari umah jugak.

DSCN8007 

Peti sejuk kecil jugak disediakan. Tapi tak  boleh masak ye. Cuma boleh masak air je. Kettle jug dah ada dalam bilik siap dengan 2 cawan. Untuk bancuhan teh, kopi dan sebagainya tidak disediakan.

DSCN7984 Ada kerusi rehat.

DSCN7988  Cermin besar ada 3 dalam bilik tu termasuk cermin kat almari. Bola Bola API…

DSCN7995 Almari yang memang cukup besar.

DSCN7996 Disediakan dengan Tv lengkap dengan Astro sekali.

DSCN8000 Depan bilik kami, RPP ni memang dah atas bukit..tengok bukit-bukit lain nampak sama paras je dengan tempat kami duduk.

DSCN8001 Ini bangunan bilik biasa.

DSCN7982

Yang ni plak blok aparment. Belakang bilik kami. Bilik biasa ni satu bangunan dengan pejabat.

DSCN8002 DSCN8003 Taman permainan juga ada.

DSCN8095 

Ini banglo untuk gred 48 ke atas rasanya. Jauh sikit dari pejabat dan bilik-bilik lain. Atas bukit lain la plak ni, ada dua buah je rasanya. Satu lagi kat jalan lain, luar dari pagar RPP.

8 ulasan:

Reena Kamarudin berkata...

salam kak. first time komen ni ;)
best nya dapat pergi cameron. terus terasa nak pergi :) hehehe

Bila Hati Azwani Berbicara berkata...

memang best...sejuk dan tenang je kat sana..

mommyosh berkata...

wani..kat seblah die ade farm strawberi kan..ade jual bunga2..aiskrim strawberi kat situ rasenye paling sedap n terbaik lah...gile sedap...

Bila Hati Azwani Berbicara berkata...

betul la ada ladang strawberry...mmg besar2 dan lazat aeskrimnya

Mami DindaBella berkata...

duta Cameron Highland..

NURULHANIF berkata...

kalu pergi ramai diorg xkisah ke? jadi kena byr bg org yg lebih tu la?

Tanpa Nama berkata...

Ad no telefon x?nk book.

Bila Hati Azwani Berbicara berkata...

Kena isi online kat
http://peranginan.bph.gov.my

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...