Pengikut

Selasa, 10 Julai 2012

Ho Chi Minh City, Vietnam–Chu Chi Tunnel Part 1

 

DSCN9738

Lawatan kami seterusnya adalah ke Chu Chi Tunnel setelah hampir sejam setengah dari Ho Chi Minh City. Nak ke Chu Chi Tunnel ni terpaksa melalui jalan-jalan kampung yang kecil yang sempit dan dikawasan kebun getah.

DSCN9739

Tak tahulah masuk sini dikenakan bayaran atau tidak sebab dan jika dikenakan bayaran tak tahu berapa yurannya sebab semua telah diuruskan oleh travel agent.

DSCN9740

Berhadapan dengan kaunter masuk ke Chu Chi Tunnel ada satu galeri senjata.

DSCN9741

Pelbagai jenis senjata dan saiz dipamerkan.

DSCN9742

Sekeliling galeri ni penuh dengan senjata yang disimpan di dalam almari/kabinet.

DSCN9744

Diri sendiri bersama senjata.

DSCN9745

Membaca risalah Chu Chi Tunnel serta tempat menarik di Viet Nam.

DSCN9746

Berkumpul di depan galeri senjata untuk mengambil gambar beramai-ramai. Paling kiri sekali CEO travel agant dan berbaju oren tu isteri beliau.  Dua orang lagi di sebelah kanan travel guide kami.

DSCN9748

Melalui tempat pengawal untuk masuk.

DSCN9749

Ditampalkan pelekat ini.

DSCN9750

Terpaksa melalui satu terowong yang panjang, curam dan licin. Takde la curam sangat tapi terasa juga bila nak keluar untuk balik sebab lantainya licin.

DSCN9754

Bergambar dalam terowong.

DSCN9755

Aku pun nak juga.

 

DSCN9756

Inilah suasananya bila keluar dari terowong tadi.

DSCN9758

Kita akan lihat banyak binaan pondok-pondok seperti ini.

DSCN9759

Turun juga..tempat apa ni ye?

DSCN9760

Tempat menonton. Dipasangkan video sewaktu perang dahulu. Ramai dah pelancong-pelancong dari negara lain kat dalam ni.

DSCN9761

Alahai bosan la plak. Aku memang tak dapat tumpu perhatian pada video tu. Tak paham datang-datang video dah ditayangkan dan tengah aktiviti tembak menembak plak tu.

DSCN9764

Sekejap je kat dalam tu, masing-masing berderet keluar.

DSCN9765

Ada sesuatu di sini..

DSCN9766

Taraaaaa..sebuah terowong rahsia. Original punya dari zaman peperangan tentera vietnam dan US.

DSCN9768

Uihhh gelap…

DSCN9770

Demo sikit bang nak tengok.

DSCN9771

Untuk masuk ke dalam, hanya saiz badan abang ni saja yang boleh masuk. Kecik sangat kotak ni.

DSCN9772

Tentera Vietnam buat saiz muat-muat badan ni supaya tentera US yang jumpa tak dapat masuk.

 

DSCN9774

Bila dah masuk,kat atas penutup terowong tu diletakkan daun-daun supaya orang tak perasan terowong rahsia tu.

DSCN9775

Sekian demostrasi. Sesiapa yang nak masuk dipersilakan tapi pastikan saiz badan anda sesuai.

DSCN9781Kalau masuk susah mauuuu keluar maaaaa…kena naik dengan bantuan rakan-rakan anda di atas. Licin katanya. Askar tadi selamba je keluar..dah biasa,kan…

 

DSCN9782

Ini terowong yang mana plak…adeiii lupa plak sibuk dok snap je. Ok sambung lagi part 2 nanti

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...