Pengikut

Jumaat, 31 Ogos 2012

Ho Chi Minh City, Vietnam-Petrosetco Hotel (Vung Tau)

 

lama meninggalkan cerita mengenai Vietnam ni. Entry terakhir masa kat sini bilasampai di Bandar Vung Tau.

Oleh sebab dah lama, aku dah ingat-ingat lupa dah tentang perjalanan trip ini. Itulah pentingnya aku update terus kat blog. Kalau dah malas takleh nak buat apa dah.

DSCN0037

Oleh kerana check in dah malam, jadi tak nampak la suasana di sekitar hotel. Ini pandangan dari bilik aku. Bangunan je penuh sekeliling.

petrosetco

Bergambar depan lobo hotel sebelum sarapan pagi. Oleh kerana jam kat sana lewat sejam dari Malaysia. Segala-segalanya lambat la bagi kita. Ingatkan turun boleh terus sarapan, rupanya belum siap lagi.

DSCN0042

Jadi kitorang penuhkan masa dengan bergambar beramai-ramai dengan kawan-kawan atas pertolongan cik abang kat kaunter.

DSCN0043

Dia yang agak peramah (walaupun tak dapat berkomunikasi dengan sempurna..ahakss) menawarkan diri untuk mengambil gambar.

DSCN0044

Oh mungkin gmbar ni kabur tapi aku suka gambar ni sebab gaya pose.

DSCN0059

Oklah jom sarapan!

DSCN0060

Tempat kami kat bahagian buah-buahan, kuih dan roti jela ye. Berkelip-kelip jela tengok kat tempat yang kami tak boleh makan yang menunya lagi..wooowww..sedap!

DSCN0061

Nak ambil roti pun kena tengok gak, jangan ambil plak roti yang berinti atau bersosej.

DSCN0062

Menu utama yang aku tak boleh tinggal. Sumber protin yang halal.

DSCN0063

Pinggan makan kami berempat.

DSCN0065

Kuih yang kat atas roti sedap oiii..lebih kurang ada juga rasa macam kuih kat Malaysia.

DSCN0068

Lepas sarapan aku bergambar lagi depan hotel. Janji keluar ke tempat seterusnya jam 9.00pagi. Waktu Malaysia pukul 10.00. Lambatnya..sebab aturan diri masih ikut waktu malaysia. Terasa lama sangat masa dibazirkan.

DSCN0069

Alamat hotel ni..hehe..aku pun tak boleh baca.

DSCN0070

Deretan kedai di depan hotel.

DSCN0071

Rumah kedai ni cantiklah.

Khamis, 30 Ogos 2012

rindu

Sekarang on d way balik ke kelantan. Sob sob sedih tinggalkan laki kat sini. Huhuhu

Mesti rindu padahal 5 hari je..

Published with Blogger-droid v2.0.6
Published with Blogger-droid v2.0.6

Ahad, 26 Ogos 2012

Trip ke langkawi 2012

Oleh sebab percutian kali ni mnggunakan 2 jenis pengankutan dan beberapa 'way'..banyak sikit la kena dibereskan.

Lagipun trip ni last minute punya plan. Raya hari tu baru plan. Banyak sikit la melibatkan kos terutamanya kos tiket kapalterbang.

4 orang dewasa terlibat dalam trip ni.

Perjalanana bermula dari kelantan. Jadi, aku yang kena balik ke kelantan.

Checklist;

Tiket balik ke kelantan belum beli lagi.

Tiket dari kelantan ke kuala kedah dah beli.

Tiket feri belum lagi, nanti beli kat sana. Harga berapa ye? Masih 18rm lagi ke..

Sewa kereeta kat sana dlm proses. Dah tanya jiran sebelah, orang langkawi. Abang ipar ada buat khidmta sewa kereta kat sana. Nak sewa kereta yang murah2 je..kalau takde cari je kat jetty kuah nanti.

Hotel, dah. Sewa kat malibest resort di pantai chenang untuk 2 malam. Tapi takdapat resort tepi pantai, dah penuh. Dah bayar deposit satu malam. Ingat nak ambik satu malam je pastu satu malam lagi nak cari kat tepi pantai...boleh gitu?

Trip kali ni ingat nak ambik island hopping. Kebanyakkan rega 35rm yang aku google. Tapi ada yang dapat rm25. Yang ni kena cari kat sana yang murah. Walk-in.

Cable car tu nanti kena naik waktu happy hour la murah sikit rm15. Taktau la abah dan ma aku nak naik ke tak. Abah aku dah tentu2 gayat. Apastu kesian plak diorang nak jalan naik tangga lepas gi kat jambatan gantung. Lenguh oii..aku yang muda ni pun tak mampu, kurang stamina.

Tiket kapalterbang dah beli dari langkawi ke kl.

Ada lagi ke yang penting dan tetinggal.oleh kerana ini kali ke 4 aku pegi langkawi, bolehla bayang2 sikit apa yang nak kena ada masa kat sana.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, 24 Ogos 2012

pantai cahaya bulan

Hari raya ke tiga aku ambil peluang jalan-jalan di bandar kelahiran aku. Walaupun jem di sana sini ia tidak mematahkan semangat aku. Steringkereta suami aku serahkan kat aku bulat- bulat. Bawalah kemana aku suka.

Aku teringinnak tengok kawasan kolej tempat belajar dulu. Sekarang tapak tu dah jadi tapak kolej lain.

Lepas tengok depan pintu pagar, aku lajar teruk ke pantai cahaya bulan. Tempat lepak masa belajar dulu. Dah lan banyak dah pantai ni.

Ditambah batu penuh di tepi pantai utk mengelakkan hakisan.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Isnin, 20 Ogos 2012

Raya kedua

Raya kedua ni kami sekeluarga beraya di rumaha pakcik saudara yang buat rumah terbuka.
W
Bermacam-macam hidangan. Tak mampu nak makan semua. Aku makan apa yang aku teringin je iaitu laksam. Heaven..sangat sedap.








Ahad, 19 Ogos 2012

Sarapan raya

http://instagr.am/p/OfT8FIGTkT/

Menu sarapan di pagi raya. Roti jala dan kerutuk daging..sedap yang amat wokkkkk!

Baju raya

http://instagr.am/p/OfYtsWmToL/

Baju raya utk hari raya pertama. Bunga kecil-kecil..sangat cute...macam baju budak-budak..haha

Pagi raya

http://instagr.am/p/Ofgl7CGTvO/

Selamat hari raya..seronoknya beraya di kampung sendiri..

Ampunkan salah dan silap saya..

Winkk...abah saya tengah layan fb lepas sembahyang raya tadi..

Sabtu, 18 Ogos 2012

Dah sampai kampung

Houeyyyy sampai kampung...

Setelah 12 jam dok dlm kereta.. Pemandu yang penat kot. Memandu tanpa henti. Berhenti pun utk ke tandas, toilet dan solat subuh. Sahur? Tak lalu nak makan. Makan telur mata je sorang sekeping.

Seram sejuk rasa perjalanan dari sana nak sampai kampung. Kereta banyak betul.. Tambah lagi dengan gelagat pemandu yang macam2.

Ok..dok kampung sampai hari raya keempat je..huhu..tak puassss....

Boleh dikira, kitorang tidur cuma setengah jam dari lebih 24 jam. Behenti masa nak solat subuh je tido sekejap. Yela dari bangung gi kerja hari jumaat.  Lepasisyak terus bertolak balik. Pagi ni jam 11 pagi baru sampai..perghhh tahan betul mata..


Selasa, 14 Ogos 2012

Malas

Ingatkan bila pakai tablet ni senang je boleh selalu update blog sebab hanya di hujung jari saja..takya susah2 nak buka laptop. Rupanya tak update jgk....banyak main plak bila pakai tablet ni.

Nak update blog pun kena buka laptop gak ni sbb sume gambar di vietnam ada dalam tu...argg malas..malas lagi...

Sim broadband dok dlm tablet ni..malas plak nak bubuh dalam modem dia...pastu malas nak cucuk ke laptop

Arggg dalam entry ni banyaknya perkataaan malas la...

Isnin, 6 Ogos 2012

Nuzul quran

Salam nuzul quran. Sesetengah tempat cuti...wowww bestnya.

Jadi yang kerja tu..kerja jela...macam aku ni..huhu


Sabtu, 4 Ogos 2012

Sup daging tetel

Tadi masak sup daging tetel. Waduhhhh sedapnya sup daging tetel ni dari sup daging biasa. Mugkin sebab campur segala jenis daging dan ada lemak sikit - sikit tu yang jagi sedap.

Tapi dsging tetel ni kat pasar borong selangor campurannya takde la mengarut sangat. Masih banyak daging, urat dan lelemak tu sikit je. Jadi puas hati jgk la macam beli daginn harga murah..haha..

Bahan-bahan utk sup;

1/2 kilo dagjng tetel
Sebiji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar biji ketumbar - tumbuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil sedbuk jintanputih
Rempah 4 beradik [ bunga lawang, kulit kayu manis, bla..bla]
Secubit serbuk lada hitam
Beberapa biji cili padi
Satu biji limau kasturi
Gula dan serbuk perasa
2 biji kentang [ potong kecil]

Cara-cara;

Rebus daging tetel hingga separuh empuk.

Dalamckuali lain, tumis rempah 4 beradik hingga wangi. Kemudian masukan halia, bawang merah dan bawng putih yang ditumbuk. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan biji ketumbar tumbuk, serbuk jintanmanis, serbuk jintan putih, secubit serbuk lada hitam.

Masukkan bahan tumis dan kentang dalam periuk daging tetel. Rebus lagi dengan api perlahan hingga daging empuk dan masak.

Tutup api dan masukkan cili api potong dan perahkan air limau kasturi. Takde la muak sangat kalau daging tetel kita banyak lemak.


Puding kastard jagung

Hari ni buat puding kastard jagung untuk berbuka. Malas nak buat kuih tapi memandangkan buat kuih ni senang dan kegemaran suami..merajinkan diri jugaklah walaupun mula buat pun dah pukul 4. Utk puding yang perlu dimakan sejuk, agak lewat dah tu.

Resepi kali ni aku rujuk resepi dari majalah saji bulan lepas. Tapi aku dah ubah sikit dari kuantiti bahan agar tidak ditinggalkan membazir.

Bahan-bahan,

600 ml air
1 tin susu cair
40 gm kastard
1 tin jagung manis
230 gm gula

Cara2

Kacau kastard dan air hingga sebati.
Kemudian masukkan susu cair, gula. Masak atas api hingga gula cair pastu madukkan jagung manis. Masak lagi hingga adunan likat.
Masukkan  dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk.


Puding kastard jagung

Hari ni buat puding kastard jagung untuk berbuka. Malas nak buat kuih tapi memandangkan buat kuih ni senang dan kegemaran suami..merajinkan diri jugaklah walaupun mula buat pun dah pukul 4. Utk puding yang perlu dimakan sejuk, agak lewat dah tu.

Resepi kali ni aku rujuk resepi dari majalah saji bulan lepas. Tapi aku dah ubah sikit dari kuantiti bahan agar tidak ditinggalkan membazir.

Bahan-bahan,

600 ml air
1 tin susu cair
2 sudu besar kastard
1 tin jagung manis
230 gm gula

Cara2

Kacau kastard dan air hingga sebati.
Kemudian masukkan susu cair, gula. Masak atas api hingga gula cair pastu madukkan jagung manis. Masak lagi hingga adunan likat.
Masukkan  dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk.


Jumaat, 3 Ogos 2012

Cili kering

Atas permintaan suami yang mahukan ayam masak merah. Tiba-tiba plk minta yang pedas-pedas. . Padahal dia bukan tergolong dlm orang orang yang boleh tahan pedas.

Sejak dua menjak ni aku dah malas beli cili kering. Asyik terkena yang sangat pedas. Nak letak sikit, warna masakan jadi tak cantik plak. Jadi, aku belibsiap dalam paket jela.

Oleh kerana tak biasa pakai cili kering @ cili boh, aku pening jgk nak pilih jenama yang mana satu. Akhirnya aku pilih jenama Puteri.

kat paket tu dah tulis, dah termasuk garam dan asam jawa. Jadi tak perlu tambah lg. Garam tu agak-agak la tambah sikit ikut kesesuaian masakan.

Bila dah masak beberapa kali oklaah..tak pedas sangat sesuai ngan selera suami aku..lepas ni boleh pakai cili ni je. Senang kerja aku tak payah nak memblend bagai nak buat stok. Yuhuuuuuyyyyy..

Hari ni masak ayam masak merah, bendi goreng dengan telur hancur serta sotong goreng.


Khamis, 2 Ogos 2012

Berbuka malam ini

Syukur alhamdullilah..kenyang sudah makan malam, malam ni. Makam malam? Makan malamla utk aku yang tak p*as# ni.

Time orang sahur, kite sahur. Time org puasa, kite tettttt... Time betbuka pun kita buka sama.

Malam ni buat ikan tenggiri singgang dengan ladyfinger. Udang goreng dengann brokoli dan cendawan serta ikan pelaling rebus goreng.

Ikan rebus memang siap-siap buat stok dan simpan dalam peti ais. Senang aku, pagi-sahur goreng je. Makan panas-panas sedap. Hari tu la gi pasar, beli 4 kilo ikan. Ikan pelaling dan selar kuning. Naik muak aku makan ikan hari-hari.

Lepas goreng, gorng celup tepung, singgang, gulai...agak2 dah bosan aku rebus la simpan dalam peti. Di lain masa boleh la zeeeppp...siap.

Rupanya laku jugak ikan tu bila digoreng dan makan waktu sahur.


Sahur 13

Menu berbuka hari ni. Masaknpagibsebelum sahur. Makan panas2 memang makan bertambah la. Laki ku itu la bertambah. Masak simple je pun. Ikan tenggiri goreng dan sayur campur je.


Rabu, 1 Ogos 2012

Berbuka hari ke 12

Ini aje la,menu berbuka untuk hari ini. Tak masak pun. Lepas solat maghrib..keluar makan kat luar....sekali ni je baru makan kat luar sejak puasa ni..


Road tax

Tadi dah  pergi ambil road tax kat perodua presint 15. Tak sangka dah siap dalam masa tak smpai 1 hari.. Ke memang cenggitu cepatnya?

Aku pun tak tau...tahun lepas renew dengan bank di puchong. Diorang hantar melalui pos laju.  Tapi takde la secepat ni.

Apa-apa pun road tax dah ada dalam gengaman...jadi boleh beraya dengan senang hatinya.

Cewaahhh sebuk je pasal raaya...puasa pun baru 12 hari..

Ulangtahun perkahwinan

Adoilaaaaaaa aku boleh lupa hari ni ulang tahun perkahwinan aku dan suami. 1 ogos....dah berapa tahun ek kahwin? Emmm aku kahwin tahun 2008, sekarang ni tahun 2012..

Wahhhh dah 4 tahun...

Semoga perkahwinan kekal hingga hujung nyawa.. Moga-moga kami juga dikurniakan cahaya mata buat penyeri perkahwinan kami...aminnnn..

P/s ; hari ni ajak suami berbuka kat luar..sejak puasa belum berbuka kat luar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...